Puffed Pancake
Pewnie każdy z Was miewa takie chwilę, że zjadłby wszystko. Pojawia się wtedy problem - Co wybrać? Pizzę, naleśnik a może omlet? Ciężki wybór prawda? No ale cóż na coś się zdecydować trzeba :) Jak tylko zauważyłam ten przepis od razu wpadł mi w oko:) Łączy w sobie tak wiele ! Za tak niewiele:) Przepis jest dla tych którzy nie boją się eksperymentów;) Smak jest zaskakujący. A widok ciasta rosnącego w piekarniku baaardzo miły dla oka;) Już nie wspomnę o walorach zapachowych;)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki sody
szynka przysmażona na patelni
cukinia (pokrojona w cieniutkie plasterki)
2 większe pomidory (pokrojone na mniejsze kawałeczki, bez miąższu)
plasterki sera
zioła prowansalskie
suszona bazylia
sól, pieprz
1/2 łyżeczki sody
szynka przysmażona na patelni
cukinia (pokrojona w cieniutkie plasterki)
2 większe pomidory (pokrojone na mniejsze kawałeczki, bez miąższu)
plasterki sera
zioła prowansalskie
suszona bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy i ubijamy, dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z sodą oraz dokładnie
miksujemy. Proponuję mocno przyprawić ciasto by nie było mdłe i miało wyrazisty smak:)
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką by ciasto się Nam nie przykleiło :)
Wylewamy ciasto i układamy podsmażoną szynkę, następnie
plasterki cukinii, posypujemy solą i ziołami, wykładamy pomidorki,
solimy. Na to kładziemy plasterki sera i posypujemy bazylią.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st.) i pieczemy ok. 30 minut aż
się przyrumieni.
Można podawać z ketchupem bądź sosem czosnkowym.
Smacznego:)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)