Maliny pod chmurką.
Przepis całkowicie odgapiony z Ugotowanych. Bardzo mi się spodobał przepis :) Ten deser baaardzo apetycznie wyglądał... musiałam go zrobić !:) Połączenie malin i ciepłych lodów - ciekawe;) Deser jest banalny w przygotowaniu i jestem przekonana że każdy z Was by sobie z nim poradził !
Składniki:
- 2 opakowania murzynków/ ciepłe lody < zawsze warto mieć coś w zapasie>
- 2 galaretki malinowe
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- pół litra śmietany 30 % <= tak było w oryginalnym przepisie ja osobiście dodałam 36%
- fix do śmietany
- kobiałka malin
- wiórki czekolady
Sposób przygotowania:
Murzynki układamy w formie tortowej a luki wypełniamy malinami.
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i pozostawiamy do
ściągnięcia. Następnie deser zalewamy tężejącą galaretką. Żelatynę
rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem,
cukrem wanilinowym i fixem oraz dodajmy powoli rozpuszczoną żelatynę.
Tak przygotowaną śmietanę rozkładamy na wierzch deseru i dekorujemy
wiórkami czekolady. Całość wstawiamy do lodówki.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)