Karkówka miodowa z patelni grillowej.
O to pierwsza potrawa z mojego nowego nabytku do kuchni - mowa o patelni grillowej. Uwielbiam wszelkie akcesoria kuchenne i jak zwykle muszę mieć wszystkie! Jakby inaczej;) W końcu sezon grillowy się powoli kończy to trzeba było coś wykombinować;) A przekonana recenzjami koleżanek - kupiłam! I nie żałuję;) Dobra inwestycja. O to coś dla lubiących karkówkę;)
Składniki:
karkówka 500g
miód 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy z dwóch
stron. W occie i sosie sojowym rozpuszczamy miód intensywnie mieszając.
Taką marynatą smarujemy każdy plaster karkówki i odstawiamy w chłodne
miejsce na 3-4 godziny. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i smażymy
plastry karkówki z dwóch stron. Najpierw na dużym ogniu, następnie
zmniejszając do minimalnego. Pod koniec smażenia możemy wylać resztę
marynaty na karkówkę, nada ona jej złocistego koloru.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)