Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Karkówka miodowa z patelni grillowej.

0

O to pierwsza potrawa z mojego nowego nabytku do kuchni - mowa o patelni grillowej.  Uwielbiam wszelkie akcesoria kuchenne i jak zwykle muszę mieć wszystkie! Jakby inaczej;) W końcu sezon grillowy się powoli kończy  to trzeba było coś wykombinować;) A przekonana recenzjami koleżanek - kupiłam! I nie żałuję;) Dobra inwestycja. O to coś dla  lubiących karkówkę;)

Składniki: 
karkówka 500g 
miód 2 łyżki 
ocet balsamiczny 1 łyżka 
sos sojowy 1 łyżeczka 
sól do smaku 
pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Solimy i pieprzymy z dwóch stron. W occie i sosie sojowym rozpuszczamy miód intensywnie mieszając. Taką marynatą smarujemy każdy plaster karkówki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Patelnię grillową spryskujemy oliwą i smażymy plastry karkówki z dwóch stron. Najpierw na dużym ogniu, następnie zmniejszając do minimalnego. Pod koniec smażenia możemy wylać resztę marynaty na karkówkę, nada ona jej złocistego koloru. 




Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)