Racuchy z patelni grillowej
Dziś postanowiłam zaszaleć i zrobić coś nietypowego z grill patelni Ballarini z serii Como, która od jakiegoś czasu jest w moim posiadaniu. Lubię nietuzinkowe pomysły na wykorzystanie akcesorii, gadżetów kuchennych. Najczęściej na patelni grillowej przyrządzamy mięsa lub warzywa, a czemu nie zrobić coś na śniadanie lub podwieczorek? Złapałam parę produktów, które miałam pod ręką i wyczarowałam coś pysznego. Zobaczcie sami.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki octu z białego wina
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gęstą masę. Patelnie rozgrzewamy i dajemy ją na średni ogień aby nie przypalić racuszków. Delikatnie smarujemy ją olejem lub masłem klarowanym i kładziemy po łyżce masy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Nigdy jeszcze nie jadłam słodkich placków z patelni grillowej! Super pomysł, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Smacznie wygląda!!! ;)
OdpowiedzUsuńrewelacja! idealne na leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)