Keks bananowo-czekoladowy
Ostatnio dużo piekę, chyba się "wciągnęłam". Najlepsze w pieczeniu ciast jest to, że mogę je pokroić na wiele kawałków i obdarować słodkością znajomych. Tak na miły początek dnia. Czerpię radość z tego jak widzę uśmiech na twarzach innych jak trzymają w ręku słodki zawiniątek. Czy jest coś lepszego niż, dawanie innym szczęście? Raczej nie. Mnie uszczęśliwia w podły dzień dobra muzyka i zapach roztapianej czekolady.
Dziś ciasto mocno bananowe z czekoladowym akcentem. Wilgotne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady min 70%
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 2 łyżki likieru bananowego
- 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy powoli po jednym jajku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozgniecione banany, likier bananowy i czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki (29x9) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut do tzw.suchego patyczka
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Bananowe ciasta są pyszne,ja je bardzo lubię:)a dodatek likieru bananowego bardzo mnie zaciekawił:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)