Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Keks bananowo-czekoladowy

1

Keks bananowo-czekoladowy

Ostatnio dużo piekę, chyba się "wciągnęłam".  Najlepsze w pieczeniu ciast jest to, że mogę je pokroić na wiele kawałków i obdarować słodkością znajomych. Tak na miły początek dnia.  Czerpię radość z tego jak widzę uśmiech na twarzach innych jak trzymają w ręku słodki zawiniątek. Czy jest coś lepszego niż, dawanie innym szczęście?  Raczej nie. Mnie uszczęśliwia w podły dzień dobra muzyka i zapach roztapianej czekolady. 

Dziś ciasto mocno bananowe z czekoladowym akcentem. Wilgotne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki likieru bananowego
  • 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy powoli po jednym jajku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozgniecione banany, likier bananowy i czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki (29x9) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut do tzw.suchego patyczka

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

  1. Bananowe ciasta są pyszne,ja je bardzo lubię:)a dodatek likieru bananowego bardzo mnie zaciekawił:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)