Dawka szczęścia.Zupa krem z dyni
Dodaj napis |
Ostatnio chodzę z głową w chmurach. Czy tak wygląda szczęście? Według mnie tak, marzenia się spełniają. Wszystko idzie ku dobremu:) Nic tylko się cieszyć i tak mam zamiar robić. O szczegółach powiem wkrótce;)
Otwieram sezon na dynię! Cóż z tego, że indeks glikemiczny ma wysoki- i tak ją kocham.
Składniki:
- 500 g dyni hokkaido
- 1 łyżka masła
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 100 g zblanszowanych migdałów
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- łuskane ziarna dyni
- Sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Dynię, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy dynię i szczyptę soli. Smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz wody aż do przykrycia dyni. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut.
Dynię łączymy z jogurtem naturalnym, migdałami i mlekiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Z migdałami i sokiem pomarańczowym? Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńja bym powiedziała, że taka miseczka kremu z dyni to porządna dawka szczęścia!!!!! uwielbiam dynię ;)
OdpowiedzUsuńKocham, uwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńBo dyni nie można nie kochać :)
OdpowiedzUsuńCudna zupa :)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)