Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pita z grilla

0



Pita z grilla


Na blogu cisza, autorka biega po różnych urzędach i stara się poruszyć niebo i ziemię aby ulżyć jednemu z członków rodziny. To zadziwiające ile potrzeba wypełnić papierologii aby uzyskać pomoc przy opiece nad osobą starszą, Przepraszam, uzyskać możliwość otrzymania pomocy gdy miejsce się zwolni czyli min. 3 miesiące. Tak na prawdę, potrzeba aby taka osoba była jest na wczoraj. Społeczeństwo się starzeje i jest coraz większy popyt na taki usługi a osób, które wykonują zawód np pielęgniarki długoterminowej jak na lekarstwo. Przykro mi patrzeć, na to wszystko co się w okół mnie dzieje. Słuszne jest stwierdzenie: "Starość nie radość, młodość nie wieczność". Już teraz wiem jak ono jest mi bliskie. Dzień rozpoczynam w biegu wstaje o 6.30 autobus do babci o 7.10, u niej jestem do 12.30 a potem prosto jadę do pracy w której przebywam do 22. Gdzie tu czas na pasje, gotowanie, blogowanie i zdjęcia? Ostatnio padam na twarz po każdym takim dniu i ciężko jest mi się zebrać do czegokolwiek. 

Dziś  jest mój dzień i eksperymentuje ponownie z grillem, chyba jest to jedno z moich ulubionych urządzeń kuchennych i na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tego maleństwa. Dziś grill Russell Hobbs natchnął mnie do zrobienia pieczywa. Czy to moja inspiracja czy taka zachcianka?:)



Chyba nie mogę się pogodzić z jesienią i cały czas czuje lato i grilla!:)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Do miseczki wysmarowanej oliwą przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Placki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut. Na rozgrzaną patelnie kładziemy wyrośnięte pity nasmarowane odrobiną oliwy. Grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)