Tatar wołowy
Nie wiedziałam, że kiedyś to powiem ale zachwyciłam się tatarem. Niegdyś stroniłam, od takich wynalazków. Jak można jeść surowe mięso?! Robiło mi się nie dobrze, już na samą myśl o surowiźnie na dodatek z jajkiem. Dobrze, że z wiekiem człowiek jednak mądrzeje i wie, że jest to na prawdę zdrowy posiłek. Stopniowo oglądając profil Dietetyk i Trener Personalny - Iwony Wierzbickiej przekonałam się, że jest to naprawdę dobre dla organizmu.
Tatar wołowy między innymi jest bogaty w żelazo, witaminy z grupy B i białko. Od zarania dziejów
człowiek większość swojego istnienia na ziemi jadł surowe mięcho a pod tym względem jego układ trawienny się nie zmienił, więc może warto spróbować?
Składniki dla 2 osób:
- 250 g wołowiny - najlepiej polędwicy
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz - do smaku
- ew. 1 łyżeczka sosu worcestershire - można pominąć
Sposób przygotowania:
Wołowinę dobrze oczyszczamy drobno siekamy lub mielimy. Mięso dokładnie mieszamy z oliwą i sosem worcestershire, oraz doprawiamy. Ogórka i cebulę drobno siekamy. Na talerz wykładamy mięso a na wierz dajemy surowe żółto ( jajka dokładnie myjemy). Posypujemy pieprzem, obok wykładamy ogórka i cebulkę. Podajemy od razu.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
rozpływam się nad tym tatarem jak to żółtko!
OdpowiedzUsuńZjadłabym
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)