Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kotlety z bobu i ciecierzycy

2


Kotlety z bobu i ciecierzycy

Częściej będą się u mnie teraz pokazywać bardziej fit przepisy, pogoda nie sprzyja ciężkim potrawom a co gorsza zawiesistym sosom.  

Dlatego dziś będzie coś zupełnie innego.

Mała wariacja na temat jarskich kotletów z wykorzystaniem bobu i ciecierzycy, koniecznie do spróbowania przez osoby lubiące eksperymenty

Składniki
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • Oliwa


Przygotowanie:

Smażymy cebulkę i na wolnym ogniu aż będzie miękka. Ciecierzycę, bób, cebulę, sok z limonki, tahini i przyprawy dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia. Formujemy  małe kotleciki, które obtaczamy w mące i układamy na tacce. Odstawiamy na ok 1 h do lodówki następnie smażymy. Podajemy z salsą warzywną.

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Czy można zastąpić tą mąkę zwykłą mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nawet bułka tarta i pominąć tahine a dac świeże zioła np kolendre

      Usuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)