Kotlety z bobu i ciecierzycy
Częściej będą się u mnie teraz pokazywać bardziej fit przepisy, pogoda nie sprzyja ciężkim potrawom a co gorsza zawiesistym sosom.
Dlatego dziś będzie coś zupełnie innego.
Mała wariacja na temat jarskich kotletów z wykorzystaniem bobu i ciecierzycy, koniecznie do spróbowania przez osoby lubiące eksperymenty
Składniki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g ugotowanego i obranego bobu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 łyżki mąki amarantusowej
- Oliwa
Przygotowanie:
Smażymy cebulkę i na wolnym ogniu aż będzie miękka. Ciecierzycę, bób, cebulę, sok z limonki, tahini i przyprawy dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia. Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w mące i układamy na tacce. Odstawiamy na ok 1 h do lodówki następnie smażymy. Podajemy z salsą warzywną.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Czy można zastąpić tą mąkę zwykłą mąką pszenną?
OdpowiedzUsuńMożna nawet bułka tarta i pominąć tahine a dac świeże zioła np kolendre
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)