Filet z kurczaka pieczony w folii
Podobają mi się potrawy, które ostatnio robię. Zdrowsze a dla mnie nawet smaczniejsze, bo w końcu widzę warzywa na talerzu. Gotuję lżej, czuję się lepiej - czego chcieć więcej? Może zgubienia zbędnej opony i poczucia się na prawdę jak 3 metry ponad ziemią. Nigdy nie byłam chudzielcem, bliżej było mi zawsze do ideału Rubbensowskiego. Ostatnio waga niebezpiecznie pokazała komunikat " Proszę wchodzić pojedyńczo" - o zgrozo. W moim umyśle nic innego jak fatal error. Zresetowałam stare ustawienia, teraz będzie już na pewno zdrowiej:)
Obiad z drobiem, nie musi być nudny. Nie trzeba smażyć go na patelni ociekającej tłuszczem. Takie przyrządzenie kurczaka daje nam wiele możliwości co do wyboru dodatków np. pomidorów.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 duży por
- sól morska
- pieprz
- bazylia
- oliwa
- 50 ml rosołu
Przygotowanie:
Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy i każdy dzielimy na pół. Każdą pierś nacieramy oliwą, posypujemy przyprawami i porem pokrojonym w paski. Odstawiamy całość do lodówki na 1-2 h. Następnie wkładamy w folię do pieczenia\ rękaw wlewamy rosół i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)