Tarta z brokułami i kabanosem.
Tarty stały się coraz bardziej modne. Często goszczą na stołach osób, które chcą spróbować czegoś innego. Lubię piec tarty bo nie ograniczają Nas kulinarnie. Można zrobić tartę na słodko ale i na wytrawnie. Dobrym ciastem na spód do tarty jest ciasto kruche lub francuskie. Ciasto francuskie oszczędza Nam czas:) Tarty wytrawne to dla mnie małe kulinarne obrazy, spójrzcie proszę jakie mogą być kolorowe!:)
Składniki:
na ciasto:
- 200g masła
300g mąki - 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
Na farsz:
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 czerwonej cebuli
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g sera grana padano
- 300 g ugotowanych brokułów
- 150 g kabanosów
- 6 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Mąkę
siekamy z masłem, dodajemy sól, wodę, żółtka i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180-190 stopni. Gdy minie 30
minut wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i nakładamy na formę do
tart, najlepsza jest taka z wyciąganym dnem. Ciasto nakłuwamy widelcem,
okładamy folią aluminiową i rozsypujemy na niej fasolę aby dociążyć
ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut. W między czasie robimy sos.Jajka rozkłócamy, dodajemy śmietankę,
starty ser, czosnek i przyprawiamy. Po tym czasie
wyciągamy ciasto ściągamy folię i wylewamy sos. Następnie wykładamy brokuły, drobno posiekane kabanosy, paprykę, cebulę i oliwki pocięte na paski.
Tartę wkładamy ponownie na ok 20 -25 minut do piekarnika aby sos się ściął.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)