Ciasto drożdżowe z truskawkami.
Ciasta drożdżowe z kruszonką, owocami takimi jak: truskawki, śliwki czy rabarbar - kojarzą mi się z dzieciństwem. Najlepsze drożdżówki są ciepłe i podawane ze szklanką mleka. Owoce świetnie komponują się z ciastem drożdżowym a kruszonka jest najlepsza na świecie.
Ciasto wymaga czasu ale każda minuta warta jest efektu końcowego. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta jest równie uzależniający czekolada - w moim mniemaniu:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g masła, roztopionego
1 jajko
100 g masła, roztopionego
1 jajko
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
500 g truskawek
Kruszonka:
250 ml letniego mleka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
500 g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy wraz z łyżeczką cukru i 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając go ściereczką. Do reszty mleka dorzucamy masło, które rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe składniki: cukier, mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec drożdże. Wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta będzie klejąca, ale ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Można delikatnie podsypać je mąką jeżeli będzie za klejące.
Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1-2 godz
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy - ja użyłam standardowej prostokątnej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 45 minut.
Na koniec przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki ręką.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy umyte truskawki, bez szypułek. Truskawki przecinamy na pół i układamy nacięciem ku górze, posypujemy je przygotowaną kruszonką.
Na koniec przygotowujemy kruszonkę, wyrabiając składniki ręką.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy umyte truskawki, bez szypułek. Truskawki przecinamy na pół i układamy nacięciem ku górze, posypujemy je przygotowaną kruszonką.
Pieczemy .30-40 minut w 200 stopniach.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Mniam, uwielbiam... Z truskawkami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:) wychodzi pyszne niezaleznie od tego jakich owoców do niego użyje:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)