Ciastka mleczno-chałwowe
Ciasteczka mleczno- chałwowe są marzeniem każdego prawdziwego łasucha. Dziś pozostało mi po nich słodkie wspomnienie. Bo robiłam je jakiś czas temu, ale wiem jedno jeszcze do nich wrócę.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 220 g chałwy pokrojonej w kostkę
Przygotowanie:
Masło
ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w
miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt
szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z
proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, miksujemy. Na końcu wrzucamy chałwę i delikatnie mieszamy.
Z
ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie.
Lekko spłaszczamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Superanckie ciacha :) Robiłam już mleczne, ale bez chałwy, z tym dodatkiem na pewno wskakują w nowy wymiar :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)