Pieczona karkówka, dodatek do obiadu i kanapek
Robicie w domu sami wędliny ? Sprawia to ogromną przyjemność, zwłaszcza że wiemy wtedy co jemy. Istnieje wiele możliwości, sposobów aby zrobić sobie taki przysmak samemu. Wezmę to w najbliższym czasie pod lupę. Dziś przedstawiam Wam pana Karkówkę. Jadłam go jako dodatek mięsny do obiadu, a na drugi dzień kroiłam sobie na śniadanie :)
Składniki:
- 750 g karkówki
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gorczycy
- łyżeczka majeranku
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i przygotowujemy marynatę, którą nacieramy umyte mięso.Mięso w przyprawach wkładamy do naczynia żaroodpornego zabezpieczamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h . Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby karkówka się ładnie zrumieniła.
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i przygotowujemy marynatę, którą nacieramy umyte mięso.Mięso w przyprawach wkładamy do naczynia żaroodpornego zabezpieczamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h . Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby karkówka się ładnie zrumieniła.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)