Babka z jabłkami
Już przeczuwałam to od jakiegoś czasu, bóle mięśni, głowy, katar a na końcu dorobiłam się zapalenia krtani. Leże pod kołdrą z laptopem na kolanach obok mnie na półce kubek ciepłej herbaty. Zła jestem na siebie bo miałam tyle planów, na ten tydzień których oczywiście nie zrealizuje. Skupienie u mnie dziś wynosi 10% rozkojarzona na max'a odtwarzam przepisy które robiłam ostatnio. A więc dziś dla Was z życzeniami zdrówka pyszna babka z jabłkami idealna na zimowe wieczory.
Składniki:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jabłka
- cukier puder do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
- młynek do ciast i deserów ( przyprawa)
Przygotowanie:
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i zmiksować. Do utartej masy dodać olej i wymieszać. Następnie powoli dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cynamonem i przyprawą do deserów. Całość miksować do połączenia się składników.
Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, następnie dodać pokrojone w księżyce jabłka, czynność powtórzyć, lekko wciskając owoce w ciasto. Babkę piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
aż narobiłaś mi ochoty, na takie zwykłe ciacho babkowe z owocami.. ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)