Kurczak w sosie czekoladowym z chilli. Kuchnia Meksykańska.
A teraz sobie pomyślicie, że zwariowałam. Czekoladoholiczka pełną gębą. Nawet do obiadu dać czekoladę? Tak tylko ja mogę :) Łączysz czekoladę z kurczakiem ?! - Ej Karola w ciąży jesteś czy masz okres? :) Takie ostatnio słowa usłyszałam od znajomych. Ale to nie po prostu uwielbiam czekoladę, lubię jej połączenie z chilli a dodając do tego pomidory ? To już pełnia szczęścia. Obiecałam ostatnio znajomym kuchnię meksykańską a więc testuję.
Składniki:
1 pierś kurczaka
3 pomidory
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
2 papryczki chili
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
60 g gorzkiej czekolady ok 70%
1 łyżeczka cukru
ok 1 szklanki wody
Jeżeli danie jest za ostre można dodać trochę soku z cytryny. Ale to jest danie meksykańskie a więc powinno być ostre!
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy i dusimy do miękkości na oliwie. Na osobnej patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chilli. Gdy pomidory będą gotowe dodajemy je do cebuli. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawy oraz wodę. Kurczaka myjemy kroimy na małe kawałki oraz wrzucamy do sosu. Mięso dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Podajemy z ryżem.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Kurcze, pysznie wygląda ale połączenie niezwykłe! :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie polecam, a już na pewno nie z gorzką czekoladą!
OdpowiedzUsuńWitam! A ilości w przepisie na ile porcji są podane? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)