Zupa krem z groszku.Redukcja cholesterolu. Danie fit.
Pora trochę zadbać o swoje zdrowie. Znienawidzone warzywo przez dzieci ? Może, chociaż groszek smakuje najlepiej prosto z krzaka. Zajadałam się tym u rodziny jak byłam brzdącem.
Groszek ma mnóstwo minerałów. Znajdują się w nim takie witaminy jak: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Co więcej groszek dostarcza również między innymi wapń, żelazo, błonnik
pokarmowy oraz potas. Pomaga również w redukcji cholesterolu. A więc ? Do sklepu moi mili na zakupy i robimy zupę !
Składniki:
225g łuskanego groszku zielonego
1 duża cebula
odrobina masła
450 ml bulionu
pół szklanki mleka / możecie zastąpić mleko śmietanką ale to już nie jest fit;)
pół łyżeczki pieprzu cayenne - korzystnie wpływa na układy: pokarmowy i krążenia
sól - jeżeli potrzebujecie chociaż ja nie soliłam
Przygotowanie:
Cebulkę siekamy drobno i smażymy na maśle, szklimy. Wrzucamy groszek i zalewamy całość bulionem gotując do miękkości - groszek mrożony to ok 10 minut. Następnie dolewamy mleko i dodajemy pieprz cayenne. Całość miksujemy na krem. Wedle potrzeby doprawiamy. Podajemy z grzankami, bądź Macą.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
zdecydowanie top 5 moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńKrem z groszku... nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)