Zupa krem z buraka z jabłkiem i imbirem
Był już groszek, a teraz pora na buraka. Ostatnio bardzo źle się czułam, prawie wylądowałam w szpitalu. Diagnoza ? Anemia. A więc pora zmienić dietę.
Buraki ? Co o nich ? Kolejna kopalnia witamin, polepszają naszą odporność i sprawiają, że wolniej się starzejemy. W burakach odnajdziemy m.in : kwas foliowy, żelazo i potas. Sok z buraka zapobiega anemii oraz pomaga w leczeniu białaczki.
Burak to nie tylko wspaniałe warzywo, ale też naturalny barwnik. O czym pewnie doskonale wiecie.
Dziś zapraszam Was po przepis na tę cudowną zupę.
Składniki:
500g buraków
2 marchewki
1 por
1 jabłko
2 ząbki czosnku
0,7 - 1 l wody
pół łyżeczki pieprzu cayenne
4 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Na początku kroimy drobno czosnek i szklimy go na oleju, uważając aby nie ściemniał bo zgorzknieje. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki ( aby skrócić czas ich gotowania). Gdy czosnek będzie już gotowy dodajemy buraki, marchewki i por. zalewamy to 0,7 l wody i gotujemy do miękkości.
W razie potrzeby dolewamy wody jeżeli wywar za bardzo się zredukuje. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w plastry jabłko, imbir i pieprz cayenne. Trochę przestudzoną zupę miksujemy na gładką, kremową masę.
Podajemy na ciepło chociaż na zimno też mi smakowała.:)
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Jak to anemia?!?!?
OdpowiedzUsuńniestety trochę choruję:(
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)