Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Zupa krem z buraka z jabłkiem i imbirem

2

Był już groszek, a teraz pora na buraka.  Ostatnio bardzo źle się czułam, prawie wylądowałam w szpitalu. Diagnoza ? Anemia. A więc pora zmienić dietę.

Buraki ? Co o nich ? Kolejna kopalnia witamin, polepszają naszą odporność i sprawiają, że wolniej się starzejemy. W burakach odnajdziemy m.in : kwas foliowy, żelazo i potas. Sok z buraka zapobiega anemii oraz pomaga w leczeniu białaczki.

Burak to nie tylko wspaniałe warzywo, ale też naturalny barwnik. O czym pewnie doskonale wiecie.

Dziś zapraszam Was po przepis na tę cudowną zupę.

Składniki:

500g buraków
2 marchewki
1 por
1 jabłko
2 ząbki czosnku
0,7 - 1 l wody
pół łyżeczki pieprzu cayenne
4 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

Na początku kroimy drobno czosnek i szklimy go na oleju, uważając aby nie ściemniał bo zgorzknieje. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki ( aby skrócić czas ich gotowania). Gdy czosnek będzie już gotowy dodajemy buraki, marchewki i por. zalewamy  to 0,7 l wody i gotujemy do miękkości. 
W razie potrzeby dolewamy wody jeżeli wywar za bardzo się zredukuje. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w plastry jabłko, imbir i pieprz cayenne.  Trochę przestudzoną zupę miksujemy na gładką, kremową masę. 

Podajemy na ciepło chociaż na zimno też mi smakowała.:)




żel,aza, wapnia, magnezu, potasu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
żelaza, wapnia, magnezu, potasu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)