Na imprezę. Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką.
Przepis na smaczną przekąskę dla gości podczas imprezy. Mi smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią a Wy?
To mój ostatni przepis. Do końca miesiąca. Pora iść na urlop. W torebce książka, przewodniki poza tym mnóstwo chęci. Wyruszam do Krakowa i w Bieszczady. Na samą myśl buzia mi się cieszy. W końcu będę w Bieszczadach, niegdyś w dzieciństwie tak nie lubianych przeze mnie. Ja dziecko z miasta, nie znająca żadnego rówieśnika w rodzinnej wiosce ojca - dziecięcy koszmar!- I co ja będę tam robić? - myślałam. Z biegiem czasu coraz bardziej chciałam odwiedzać tamtejsze strony, a dziś nie mogę się wprost doczekać. Jest tyle miejsc do których muszę koniecznie zajrzeć, tyle miłych wspomnień - do których chętnie wracam.
Zdjęcia obiecuje, wrzucę jak wrócę.
Pozostawiam Was ze smacznym przepisem :)
Składniki:
na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
odrobina ostrej papryki
na farsz:
2 pomidory bez skóry
200g mozzarelli
1 duża cebula
150g szynki
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazyli
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 skłócone jajko do smarowania
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i
zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do
lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz, sparzone pomidory obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy drobną posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę, bazylię, sól oraz pieprz.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3
mm. Wycinamy z niego koła oraz wykładamy farsz na przygotowane krążki
ciasta. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
smarujemy je jajkiem Wstawiamy pierogi do nagrzanego wcześniej
piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia.
Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMiłego wypoczynku! Ja też jutro obieram kierunek - wakacje. :)
Pięknie wyglądają. Też ostatnio robiłam pieczone pierogi z ciasta drożdżowego, ale po urośnięciu w piekarniku wyszły jak bułki.:P Może bez drożdży jak Twoje są lepszą opcją.:>
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wytrawne pierożki! Na imprezę idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńo tak, zdecydowanie świetne na imprezę!
OdpowiedzUsuńPyszne! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te pierożki ;))
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)