Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Na imprezę. Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką.

, 6

Przepis na smaczną przekąskę dla gości podczas imprezy. Mi smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią a Wy?

To mój ostatni przepis. Do końca miesiąca. Pora iść na urlop. W torebce książka, przewodniki poza tym mnóstwo chęci. Wyruszam do Krakowa i w Bieszczady. Na samą myśl buzia mi się cieszy. W końcu będę w Bieszczadach, niegdyś w dzieciństwie tak nie lubianych przeze mnie. Ja dziecko z miasta, nie znająca żadnego rówieśnika w rodzinnej wiosce ojca - dziecięcy koszmar!- I co ja będę tam robić? - myślałam. Z biegiem czasu coraz bardziej chciałam odwiedzać tamtejsze strony, a dziś nie mogę się wprost doczekać.  Jest tyle miejsc do których muszę koniecznie zajrzeć, tyle miłych wspomnień -  do których chętnie wracam.
Zdjęcia obiecuje, wrzucę jak wrócę.

Pozostawiam Was ze smacznym przepisem :)

Składniki:

 na ciasto:

400 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
odrobina ostrej papryki

na farsz:

2 pomidory bez skóry
200g mozzarelli
1 duża cebula
150g szynki
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazyli
sól, pieprz 

Dodatkowo:

1 skłócone jajko do smarowania

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz, sparzone pomidory obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Na patelni szklimy drobną posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek, pokrojoną w kostkę szynkę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno  pokrojoną mozzarellę, bazylię, sól oraz pieprz. 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła oraz wykładamy farsz na przygotowane krążki ciasta. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je jajkiem  Wstawiamy pierogi do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zarumienienia.



Podobne posty

Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Pysznie wyglądają.

    Miłego wypoczynku! Ja też jutro obieram kierunek - wakacje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Też ostatnio robiłam pieczone pierogi z ciasta drożdżowego, ale po urośnięciu w piekarniku wyszły jak bułki.:P Może bez drożdży jak Twoje są lepszą opcją.:>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wytrawne pierożki! Na imprezę idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, zdecydowanie świetne na imprezę!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne te pierożki ;))

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)