Domowe Precle na piwie z dipem serowo-piwnym z nutą cytryny. Inspirowane Ryżowym piwem Książecym.
Jakiś czas temu zostałam zaproszona do zapoznania się z Ryżowym Jasnym piwem Książęcym i stworzenia przepisu, który by do niego pasował. Przyznam się szczerze rzadko pijam piwa, a jeśli tak to najlepiej takie "babskie". Książęce Jasne Ryżowe zaskoczyło mnie mile smakiem lekkim i orzeźwiającym. Nie jest to typowe ciężkie piwo, ma bogaty smak który doskonale gasi pragnienie.
Jak zaczęłam przygodę z tworzeniem przepisu ? Usiadłam, wyciągnęłam schłodzoną butelkę, otworzyłam ją i zaczęłam ją degustować. Najlepszym daniem, które dobrze komponuje się z Ryżowym Jasnym Książęcym, okazały się według mnie precle z dipem serowo piwnym z nutą cytryny.
Dlaczego tak wybrałam? Według mnie smaki się doskonale równoważą, w dipie nuta cytryny wspaniale podkreśla i wydobywa smak piwa z potrawy. Piwo zazwyczaj spożywamy z zakąskami i to jest według mnie najlepsze rozwiązanie. Zrobiłam domowe precle na piwie, ale jeżeli nie macie czasu to kupne też mogą się sprawdzić. Dip możecie trzymać przez kilka dni w lodówce, a więc zawsze będziecie gotowi na smaczne przyjęcie gości.
Składniki na precle :
0,5 kg mąki pszennej
kostka 200g masła
100g sera
0,5 szklanki Jasnego Ryżowego Książęcego
3 żółtka
odrobina soli gruboziarnistej
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, siekamy ją wraz z masłem. Następnie dodajemy ser drobno starty, piwo Jasne Ryżowe Książęce i żółtka. Całość energicznie wyrabiamy, formujemy kulkę owijamy folią spożywczą oraz wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski o szerokości 1 cm i długości ok 12 cm. Następnie z każdego paska robimy wałek i formujemy kształt precli. Układamy je na blasze, jeżeli lubicie możecie posypać je solą gruboziarnistą. Pieczemy je w temp 200 stopni przez ok 20 minut.
Dip serowo-piwny z nutą cytrynową:
100g serka kremowego typu philadelphia
100g sera cheddar
1/3 szklanki piwa Jasnego Ryżowego Książęcego
odrobina soku z cytryny
pół łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Serek kremowy mieszamy z piwem, dodajemy ser cheddar oraz sok i skórkę z cytryny.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ogólnie nie przepadam za piwem ale to ryżowe akurat lubię a precelki to super dodatek.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńświetny przepis,mam pytanie czy jest wyczuwalny zapach piwa? ( nie lubię piwa) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)