Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Domowe Precle na piwie z dipem serowo-piwnym z nutą cytryny. Inspirowane Ryżowym piwem Książecym.

, 3

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do zapoznania się z Ryżowym Jasnym piwem Książęcym i stworzenia przepisu, który by do niego pasował. Przyznam się szczerze rzadko pijam piwa, a jeśli tak to najlepiej takie "babskie". Książęce Jasne Ryżowe zaskoczyło mnie mile smakiem lekkim i orzeźwiającym. Nie jest to typowe ciężkie piwo, ma bogaty smak który doskonale gasi pragnienie. 

Jak zaczęłam przygodę z tworzeniem przepisu ? Usiadłam, wyciągnęłam schłodzoną butelkę, otworzyłam ją i zaczęłam ją degustować. Najlepszym daniem, które dobrze komponuje się z  Ryżowym Jasnym Książęcym, okazały się według mnie precle z dipem serowo piwnym z nutą cytryny.

 Dlaczego tak wybrałam? Według mnie smaki się doskonale równoważą, w dipie nuta cytryny wspaniale podkreśla i wydobywa smak piwa z potrawy. Piwo zazwyczaj spożywamy z zakąskami i to jest według mnie najlepsze rozwiązanie. Zrobiłam domowe precle na piwie, ale jeżeli nie macie czasu to kupne też mogą się sprawdzić. Dip możecie trzymać przez kilka dni w lodówce, a więc zawsze będziecie gotowi na smaczne przyjęcie gości.

Składniki na precle :

0,5 kg mąki pszennej
kostka 200g masła
100g sera 
0,5 szklanki Jasnego Ryżowego Książęcego
3 żółtka
odrobina soli gruboziarnistej 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, siekamy ją wraz z masłem. Następnie dodajemy ser drobno starty, piwo Jasne Ryżowe Książęce i żółtka. Całość energicznie wyrabiamy, formujemy kulkę owijamy folią spożywczą oraz wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski o szerokości 1 cm i długości ok 12 cm. Następnie z każdego paska robimy wałek i formujemy kształt precli. Układamy je na blasze, jeżeli lubicie możecie posypać je solą gruboziarnistą. Pieczemy je w temp 200 stopni przez ok 20 minut.

Dip serowo-piwny z nutą cytrynową:

100g serka kremowego typu philadelphia 
100g sera cheddar
1/3 szklanki piwa Jasnego Ryżowego Książęcego
odrobina soku z cytryny
pół łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Serek kremowy mieszamy z piwem, dodajemy ser cheddar oraz sok i skórkę z cytryny.






Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Ogólnie nie przepadam za piwem ale to ryżowe akurat lubię a precelki to super dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis,mam pytanie czy jest wyczuwalny zapach piwa? ( nie lubię piwa) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)