Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ślimaczki drożdżowe z masłem czosnkowym i suszonymi pomidorami.

, 4

Odwiedzam często inne blogi w poszukiwaniu inspiracji na obiad, deser lub na po prostu zwykłą przekąskę. Tym razem znalazłam piękne ślimaczki drożdżowe, które urzekły mnie swoim wyglądem. Dziękuję za przepis ! A to, że zbliżała się impreza rodzinna jeszcze bardziej mnie ucieszyło. Było pysznie i efektywnie. Zrobiłam swoją wersję tej przystawki używając masła czosnkowego z suszonymi pomidorami. Polecam.

Ciasto:

1,5 szklanki  mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania miski


 Nadzienie:
5 łyżek masła w temperaturze pokojowej
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5 suszonych pomidorów
sól do smaku

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem i polać niewielką ilością wody. Rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto Następnie wyjąć ciasto z miski, wlać łyżeczkę oliwy, posmarować wnętrze miski i ponownie włożyć do niej ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
Przygotować nadzienie: masło rozetrzeć z czosnkiem dodać sól.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm. Rozsmarować na nim przygotowane nadzienie posypać pomidorami i zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na 12 równych części.
Wyłożyć na formę do muffin. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Formę z wyrośniętymi ślimaczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok 25 minut.



Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)