Ślimaczki drożdżowe z masłem czosnkowym i suszonymi pomidorami.
Odwiedzam często inne blogi w poszukiwaniu inspiracji na obiad, deser lub na po prostu zwykłą przekąskę. Tym razem znalazłam piękne ślimaczki drożdżowe, które urzekły mnie swoim wyglądem. Dziękuję za przepis ! A to, że zbliżała się impreza rodzinna jeszcze bardziej mnie ucieszyło. Było pysznie i efektywnie. Zrobiłam swoją wersję tej przystawki używając masła czosnkowego z suszonymi pomidorami. Polecam.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania miski
Nadzienie:
5 łyżek masła w temperaturze pokojowej
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5 suszonych pomidorów
sól do smaku
sól do smaku
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem i polać niewielką
ilością wody. Rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść
gładkie, elastyczne ciasto Następnie wyjąć ciasto z miski, wlać
łyżeczkę oliwy, posmarować wnętrze miski i ponownie włożyć do niej
ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu,
aż ciasto podwoi swoją objętość
Przygotować nadzienie: masło rozetrzeć z czosnkiem dodać sól.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany
mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x25 cm.
Rozsmarować na nim przygotowane nadzienie posypać pomidorami i zwinąć jak roladę. Ostrym
nożem pokroić na 12 równych części.
Wyłożyć na formę do muffin. Formę przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Formę z wyrośniętymi ślimaczkami wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok 25 minut.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Porywam :D
OdpowiedzUsuńproszę;)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńLubię takie przekąski:) muszę sobie takie sprawić:p
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)