Tęczowe muffiny.
 Idę dziś na imprezę urodzinową ;) I postanowiłam zrobić coś fajnego, a więc upiekłam tęczowy sernik który już znacie oraz tęczowe muffinki. Coś pięknego;) Radość dla oczu, a raj dla podniebienia;) Jest co prawda trochę z nimi zabawy ale efekt końcowy jest zniewalający!
Składniki na cupcake:
Suche:
1,5 szkl. mąki
0,75 szkl cukru
łyżeczka sody
szczypta soli
pokrojona drobno czekolada gorzka i biala
kakao  
Mokre:
1 jajko
1\3 szkl. oleju
mały jogurt naturalny
0.5 szkl. mleka
Składniki na krem:
250 ml śmietany 36%
opakowanie małego serka mascarpone  
łyżka cukru pudru
niebieski barwnik
Dodatkowo:
żelki tęczowe
Przygotowanie:
Mieszamy składniki w dwóch 
osobnych miskach mokre i suche. Następnie mieszamy je w kolejności mokre
 do suchego. Nakładamy na formę do muffinek. 
Pieczemy w temp. 175 stopni przez 25 minut.
Pieczemy w temp. 175 stopni przez 25 minut.
Krem robimy następująco śmietanę 
ubijamy lekko dodajemy łyżkę cukru pudru idalej ubijamy. 
Pod koniec ubijania dodajemy  mascarpone. Dzielimy masę na dwie miski i do jednej dodajemy barwnik i mieszamy;) Dekorujemy ostudzony muffinki.



Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ile babeczek wychodzi z takiej ilości składników? Ile kakao należy dodać?
OdpowiedzUsuńwychodzi równo 12 sztuk, wystarczy jedna duża łyżka kakao
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)