Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Babeczki z kajmakiem

0

 Urocze babeczki z kruchym spodem i aksamitnym nadzieniem. Idealne na przyjęcia, bądź spotkanie przy kawie. Podobne- 
choć w moim mniemaniu o niebo lepsze jadłam ostatnio 
u znajomych- Marta dziękuję! Z każdym dniem, uczę się czegoś nowego w kuchni, a to też dzięki Wam.  Przesyłam Wam przepis 
na te małe słodkie pyszności a sama biorę się za trening.

Składniki:

kruche:

145 g mąki
100 g prawdziwego masła o temperaturze pokojowej
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
+ puszka masy kajmakowej (400g)
+ kilka łyżeczek dżemu malinowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche zagnieść na gładką kulę. 
Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-1,5h. Wylepić ciastem wysmarowane masłem foremki do babeczek, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na około 15 min ( do zrumienienia). 
Wyjąć i dobrze ostudzić. Nałożyć odrobinę dżemu malinowego następnie  masę kajmakową . Posypać płatkami migdałowymi lub migdałami w słupkach.


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)