Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi.

0

Przepis zaczerpnięty z książki " Smak łowi Makłowicz" - osobiście gorąco ją wszystkim polecam, przepisy są proste, składniki ogólnodostępne. A dania? Wcale nie są skomplikowane i wyglądają pysznie.  Gorąco polecam przepis na spaghetti, który zmodyfikowałam - ponieważ nie miałam białego wina:)

Składniki:

​500 g spaghetti 
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki pasty pomidorowej (koncentratu)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
kilkanaście pomidorków koktajlowych 
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
sól

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek do zeszklenia.
Dodajemy wino i pastę pomidorową i trzymamy na mocnym ogniu, aż wino prawie całkowicie odparuje.
Wrzucamy umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, pilnując, aby stały się miękkie, ale się nie rozpadały. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy makaron, pilnując czasu podanego na opakowaniu – makaron musi być lekko twardy, czyli al dente, a nie rozgotowany. Dodajemy do przygotowanego sosu odcedzony makaron, całość dokładnie mieszamy. Gotowe spaghetti nakładamy do misek lub głębokich talerzy i podajemy posypane świeżo startym serem.

 

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)