Trufle kakaowo-rumowe
Małe słodkości, które robi się bardzo szybko. Zapakowane w ładne pudełko - idealnie nadają się na prezent - taki od serca. Kuszą intensywnym smakiem rumu. Pięknie wyglądają gdy obtoczy się je w różnych posypkach. Spójrz i sam\sama się przekonaj;)
Składniki:
70g masła
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
35g kakao
250g herbatników
aromat rumowy
30ml rumu
30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania kulek
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy i ostudzamy. Herbatniki należy pokruszyć bardzo drobno. Najlepszym sprawdzonym sposobem jest włożenie ich do worka i potłuczenie tłuczkiem. Jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszystą masę. Do ubitego jajka dodajemy masło, parę kropel aromatu rumowego, rum, kakao, śmietanę i herbatniki. Zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w dowolnej posypce np. kokos, kakao, cukier puder.
Przechowujemy je w lodówce;) By miały idealną konsystencję.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)