Pieczone pierogi z kapustą i grzybami.
Kolejny dzień ćwiczeń, szczękę zbieram z podłogi. Jest ciężko ale się nie poddaję. Trzeba walczyć ! Chociaż nogi po treningu są jak z waty - ale i tak przynosi mi to ogromną przyjemność. U mnie na obiad sałata i ryba, ale dla mojej drugiej połówki pierogi. Ten cudowny przepis z małą modyfikacją, bo nie miałam świeżych drożdży podkradłam Delimammie ;) Serdecznie wszystkim polecam jej stronę! Na pewno znajdziecie coś dla siebie - jest tam tyle smakołyków !:)
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży ( ja dodałam 1 op drożdży instant i jeszcze trochę z kolejnego op:)
2 szkl. mąki pszennej
Szczypta soli
4 żółtka
1/2 szkl. letniego mleka
4 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)
Przygotowanie:
Do
miski skruszyć drożdże ( lub wsypujemy drożdże instant), wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli.
Dodajemy żółtka i mleko. Powoli wyrabiamy ciasto dolewając masło. Gdyby
ciasto było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już
gładkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).
Ciasto
rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy
jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
Składniki na farsz:
100 g suszonych grzybów (ważymy po podgotowaniu)
300 g kapusty kwaszonej z marchewką
1/2 dużej cebuli drobno poszatkowanej
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Fajnie, że smakowały :)) Patrząc przypomina mi się nasza blogerska wigilia na którą przygotowywałam pierożki :)) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńnie moge tutaj zagladac,te pierozki mnie zwalaja z nóg!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)