Chow mein z warzywami.
Kuchnia azjatycka jest dla mnie kuchnią w której potrawy można przygotować w szybki sposób. Może moje przekonanie wynika z niewiedzy. Często stosowany jest w kuchni wok. Zawsze kojarzył mi się z szybkością w smażeniu. Sama od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Woka indukcyjengo Ballarini MasterChef. Wiem, już że na pewno bardziej zainteresuje się potrawami, które mogłabym w nim przygotować.
Wiele osób mówi o makaronie ryżowym, sojowym czy chow mein. Przyznam się nigdy ich nie próbowałam. Pora w końcu spróbować nowych smaków.
Składniki dla 1 osoby:
- 125 g makaronu chow mein
- 125g mieszanki chińskiej
- 1 garść orzechów nerkowca i pistacji
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju ryżowego
- przyprawy: kolendra suszona, imbir mielony, czosnek mielony
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy. Dorzucamy mieszankę chińską i smażymy do miękkości z sosem sojowym i słodkim chilli. Dodajemy przygotowany makaron, pistacje i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podajemy od razu.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Smacznie i szybko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sposób na makaron!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)