Suflet. Puszysty serniczek waniliowy
Musicie mi uwierzyć, że był to pięknie wyrośnięty suflet. Niestety zapomniałam, że mam tak mało czasu aby zrobić mu apetyczne zdjęcie. Wiem na pewno że nauka w las nie pójdzie i następnym razem, zdjęcie będzie lepsze. Bardzo puszysty sernik, delikatny niczym chmurka - mój sernikowy
nr jeden.
Składniki:
- 400 g twarogu sernikowego
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- nasiona z 1 laski wanilii
- sól
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka miksujemy z 4 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy twaróg i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubijamy z szczyptą soli, gdy będą
już sztywne dodajemy 2
łyżki cukru i dalej ubijamy. Pod koniec ubitą piane z białek łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. Kokilki delikatnie smarujemy masłem (robiąc pionowe paski
aby suflet nam wyrósł) i wysypujemy cukrem. Masę wylewamy
do foremek, które wstawiamy
do dużego żaroodpornego naczynia z gorącą wodą.
Suflety pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 20 min. Podajemy gorące.
Suflety pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 20 min. Podajemy gorące.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ile kokilek wyjdzie z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
6 sztuk :)
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)