Pavlova z malinowo-różana.
Mój wymarzony tort urodzinowy.  Długo o nim myślałam. Niezwykłe połączenie róży i malin.
Cały czas zachwycam się dekoracjami ze sklepu Słodki Świat , tyle niezwykłych czekoladowych inspiracji ostatnio upiększa moje wypieki. Lubię ten moment gdy znajomi zachwycają się wyglądem mojego wypieku udekorowanego takimi wiórkami. Nie muszę chyba mówić, że deseru pozbyłam się w chwilę;)
Są nastomiast takie dni, gdy człowiek cieszy się z niewielu rzeczy. Tak chyba mam ostatnio. Sytuacje życiowe, źle mnie doświadczają. Cały czas poszukuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, lecz na razie cisza. W oczekiwaniu na lepsze jutro.
Składniki :
- 6 białek
 - 240 g cukru
 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - 1,5 łyżeczki octu winnego
 
Składniki na krem:
- 400ml śmietany kremówki 30%
 - 100 g mascarpone
 - 2 łyżki wody różanej
 - pół słoiczka konfitury z płatków róży
 - 200g świeżych malin
 
Przygotowanie:
Piekarnik
 nagrzewamy do 175°C. Białka ubijamy w misce na sztywno. Do białek dodajemy 
stopniowo cukier - po łyżce, za każdym razem ubijając dokładnie. Gdy białka 
z  cukrem będą już dobrze ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i 
ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. 
Na 
papierze do pieczenia rysujemy kolo o średnicy 25 cm. Wykładamy masę na
 papier i formujemy bezę, tak aby w środku było zagłębienie, a boki były
 podniesione. 
Bezę 
wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 
100°C. Pieczemy około 1,5 godziny.
Na ostudzoną bezę nakładamy krem.Śmietanę
 ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i wodę różaną. Na upieczoną i wystudzoną bezę wykładamy konfiturę i krem. Ciasto dekorujemy świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi. 



Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
mmmm a jak smakuje przesmienicie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)