Pavlova z kiwi i czekoladą
Bezy to ostatnio mój ulubiony deser, który sporządzam dla znajomych i bliskich z rodziny. Świetnie smakują i pięknie się prezentują.
Odganiam dziś chmury takim o to deserem.
Składniki:
2 białka
odrobina soli
pół łyżeczki octu z białego wina
pół szklanki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
300 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
100 g mascarpone
3 sztuki kiwi
wiórki czekoladowe z Słodki Świat
Przygotowanie:

Posypujemy mąką ziemniaczanej dodajemy
ocet i delikatnie mieszamy. Bezy nakładamy na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 150 stopni.
Pieczemy 25 minut, wyłączamy piekarnik, bezy pozostawiamy w piekarniku
na kolejne 25 minut - następnie je wyciągamy i studzimy.
Bitą śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Dekorujemy gotowe bezy, układamy na nich kawałki kiwi i posypujemy czekoladą.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Swietny pomysł na mini Pavlove ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te mini Pavlove :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne maleństwa, muszą być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)