Faszerowana Papryka.
Mam ostatnio jakieś smutne dni, najlepiej owinąć się kocem i przytulić do poduszki. Odświeżając domową videotekę, włączyć dobry film. Każdy przechodzi takie dni. Pozostaje myśleć, że czasem słońce czasem deszcz a po każdej burzy przychodzi słońce.
Tak jak obiecałam. Kuchnia staje się lekka, bogata w warzywa. Dziś proponuję faszerowaną paprykę.
Składniki:
- 5 szerokich papryk
- 2 torebki ugotowanego ryżu basmati z dzikim
- 500g mięsa mielonego od szynki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, słodka papryka, mielony kminek
- 1 szklanka wody
- 10 pieczarek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Paprykę myjemy wykrawamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobna kostkę, następnie smażymy aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Na patelnię dorzucamy mięso, przecier, przyprawiamy i smażymy na średnim ogniu przez ok 8 minut. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę wody i układamy w nim papryki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Oj znam te 'smutne dni'.. Mam nadzieję, że jak najszybciej przyjdą te bardziej słoneczne! ;* A taką paprykę uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)