Ciasto Kubuś
Ciasto, które na będzie częstym gościem na moim stole. Niewiele osób potrafiło ocenić co jest w środku i z czym jest budyń. Ciasto dla małych i dużych łakomczuchów. 
Składniki na biszkopt: 
- 3 jajka
 - 3/4 szkl cukru
 - 1,5 łyżeczki octu
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/3 szkl mąki pszennej
 - 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
 
Na masę kubusiową:
- 1 litr soku marchewkowo-brzoskwiniowego typu Kubuś
 - 3 budynie waniliowe bez cukru
 - 5 łyżek cukru
 - 200g miękkiego masła
 
Na masę śmietanową: 
- 500ml śmietanki 30%
 - 500g serka homogenizowanego waniliowego
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 1 galaretka pomarańczowa
 
 Dodatkowo: 
- 2 galaretki pomarańczowe
 - 100 g skórki pomarańczowej
 
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ocet a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dużą wysoką blaszkę (24x36) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Odlewamy ok. 1/2 szk soku i mieszamy ją z  budyniami i cukrem.. Resztę zagotowujemy.  Do gotującego się soku wlewamy rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń.. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Studzimy.
Masło dokładnie ucieramy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy partiami budyń. Ucieramy. Wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki celem stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek a pod koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wykładamy skórkę pomarańczową i wylewamy tężejące galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 700ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Masło dokładnie ucieramy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy partiami budyń. Ucieramy. Wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki celem stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek a pod koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wykładamy skórkę pomarańczową i wylewamy tężejące galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 700ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda pysznie, kradnę kawałeczek. :)
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawiałam się z czym to ciasto jest ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)