Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Czekoladki z masłem orzechowym

1

 

Chyba nic tak mnie nie relaksuje jak robienie domowych czekoladek. Nie są takie trudne na jakie wyglądają. Czy wymagają cierpliwości? Może trochę, powiem jedno na pewno są wyjątkowym prezentem.

Składniki:

  • 150g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła orzechowego
Do dekoracji:
  • mleko skondensowane w tubce

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej ( najlepiej ją utemperować). Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć 2 razy.Odłożyć do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu wymieszać masło orzechowe z  odłożoną czekoladą.Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą. Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)