Polędwiczki na musie dyniowym.
W kuchni warto puścić wodze fantazji i stworzyć coś zwariowanego, kolorowego przyciągającego wzrok. Neoflam podarował mi patelnię ceramiczną, jak dla mnie małe arcydzieło: wykonana solidnie, pod lekkim skosem co dodaje jej uroku i ten piękny błękitny kolor. Jeżeli chodzi o smażenie to z czystym sumieniem muszę przyznać, że najlepszy stopień i kolor wysmażenie uzyskuję na patelniach ceramicznych dlatego polecam Neoflam.
Oprócz tego, że nadaje się do smażenia jak dla mnie rewelacyjnie sprawdza się podczas podawania posiłków. Spójrzcie sami jaka ona piękna ! Przepis został wykonany na owej patelni.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g)
- 1-2 łyżki masła
- tymianek, słodka papryka
- sól, pieprz
na sos:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 350 g puree z dyni
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok.2 cm plastry. Każdy rozgniatamy delikatnie palcami. Doprawiamy i wkładamy najlepiej na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy polędwiczki i smażymy do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze chwilę aby „doszły”. Polędwiczki nie potrzebują długiej obróbki cieplnej jak się je przesmaży zrobią się twarde.
Mięso wyciągamy z patelni, wkładamy do niej drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy uważając aby go nie przypalić, następnie wlewamy słodką śmietankę z gałką i gotujemy ją około 5 minut aż nieco się zredukuje. Dodajemy puree z dyni, kwaśną śmietanę chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na gotowym sosie układamy polędwiczki i podajemy na stół. Polecam serwowanie dania z kaszami lub ziemniakami.
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok.2 cm plastry. Każdy rozgniatamy delikatnie palcami. Doprawiamy i wkładamy najlepiej na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wkładamy polędwiczki i smażymy do zarumienienia z obu stron, następnie zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze chwilę aby „doszły”. Polędwiczki nie potrzebują długiej obróbki cieplnej jak się je przesmaży zrobią się twarde.
Mięso wyciągamy z patelni, wkładamy do niej drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy uważając aby go nie przypalić, następnie wlewamy słodką śmietankę z gałką i gotujemy ją około 5 minut aż nieco się zredukuje. Dodajemy puree z dyni, kwaśną śmietanę chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Na gotowym sosie układamy polędwiczki i podajemy na stół. Polecam serwowanie dania z kaszami lub ziemniakami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Podoba mi się, taki słoneczny klimat ma to danie.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)