Śniegowe kartofelki marcepanowe.
Zaczął padać śnieg, nieuchronnie zbliżamy się do zimy.
Lubicie ją? Ja uwielbiam patrzeć jak pada śnieg i powoli otula drzewa, krzewy. Biel pięknie się prezentuje i sprawia, że się uspokajam, wyciszam i relaksuje. Nienawidzę natomiast ciapy jaka pozostaje gdy jest odwilż. Wszystko jest wtedy takie smutne...
Wkrótce święta macie już jakieś pomysły na świąteczne wypieki? Może mnie zainspirujecie ?:) Bo ja leżę i kwiczę, natchnienia brak - dlaczego? Bo wypieki mają być tradycyjne a takich to ja jestem noga.
Święta tuż, tuż.. jedni nie wyobrażają sobie świąt bez Kevina a ja? W głowie mam cały czas jedną scenę... Znacie ten film?
Składniki na coś słodkiego:
200 gram mąki migdałowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 aromat migdałowy
1/4 szklanki amaretto
1/2 szklanki cukru pudru
1 aromat migdałowy
1/4 szklanki amaretto
3 łyżki cukru pudru do dekoracji lub kakao
Przygotowanie
Do mąki dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i amaretto. Mieszamy składniki aby uzyskać jednolitą masę. Kształtujemy w dłoniach małe kuleczki z masy marcepanowej.
Wkładamy do lodówki na 30 minut aby masa migdałowa się związała.
Przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze lub kakao.
Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ale urocze ! Ten cukier puder wygląda jak śnieg :)
OdpowiedzUsuń:D dziękuję:)
Usuńświetne zdjęcie! ;)
OdpowiedzUsuńCudne to zdjęcie, wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo świątecznie to wygląda. Ostatnio widziałam podobny przepis w gazecie i zastanawiałam się czym jest mąka migdałowa?
OdpowiedzUsuńkupilam specjalną mąkę , ale możesz użyć zmielonych na drobno migdałów bez skórki;)
UsuńKarola, to zdjęcie jest przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)