Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym.
Za oknem pogoda pod psem. Znam jedno lekarstwo na to. Sernik - też je znacie? Wyjątkowy sernik z waniliowym kajmakiem SM Gostyń.
Składniki - masa serowa:
1 kg mielonego sera
Składniki - masa serowa:
1 kg mielonego sera
100 g miękkiego masła
5 jajek
5 jajek
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (32g)
1 budyń waniliowy
1/2 puszki kajmaku waniliowego SM Gostyń
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 cukier waniliowy (32g)
1 budyń waniliowy
1/2 puszki kajmaku waniliowego SM Gostyń
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Spód:
150 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
60 g masła, roztopionego
60 g masła, roztopionego
Dekoracja:
1/2 puszki kajmaku waniliowego SM Gostyń
krówki
Przygotowanie:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w
malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie
mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w
dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy
serowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku uważając aby masa się nie zważyła. Stopniowo dodajemy ser, potem kajmak. Całość ubijamy kilka minut. Dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Masę serową wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 175 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik delikatnie odcinamy z blaszki, zdejmujemy obręcz i smarujemy pozostałym kajmakiem, dekorujemy krówkami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Masę serową wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 175 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik delikatnie odcinamy z blaszki, zdejmujemy obręcz i smarujemy pozostałym kajmakiem, dekorujemy krówkami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Zdecydowanie - sernik dobry na wszystko :) Taki z kajmakiem musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńJeju, Karola... po co ja tu wchodziłam o tej porze :) a ciasto z taką masą chodzi za mną od dwóch tygodni.
OdpowiedzUsuńO jezu zaraz zjem monitor - wygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj :) dzis wylozylam kajmak. I zamiast tradycyjnego śniadania wielkanocnego zjedliśmy wlasnie sernik. Pycha!
OdpowiedzUsuńTwarog był własnej produkcji i tak delikatny, ze nie musiałam go mielic
I jeszcze dodam, ze następnym razem zrobię bez spodu. Dziękuje za ten fantastyczny przepis :) wesołych Swiat :)
OdpowiedzUsuńmój mąż też nie lubi spodow w sernikach, cieszę się że smakował. Wesołych świąt :-)
OdpowiedzUsuńZWARZYŁA, a nie zwaŻyła! To nie jest od wagi, ale od warzenia.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)