Tort Ciasteczkowy Potwór
Chciałam zrobić wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby, i tak o to powstał On Ciasteczkowy;) Mój debiut z lukrem plastycznym, podejrzewam że na stałe zagości w moim menu.
Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- niebieski barwnik
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja
to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Dodać barwnik.
Tortownicę
o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować,
papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Przekroić na dowolną ilość blatów u mnie 2:)
Składniki na krem:
- 400 g śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- ok. 250 g serka mascarpone
Dżem do przełożenia biszkoptu nalepiej kwaśny ponieważ masa z lukru i krem są dosyć słodkie.
Porady:
- do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna!
- jeśli podczas ubijania śmietana się zwarzy to schowajcie ją na chwilę do lodówki lub zamrażarki by ją mocno schłodzić i dalej ubijcie, możecie też dodać łyżkę mleka
Przygotowanie:
Najpierw śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem z wanilią
aż będzie sztywna, niemal tak sztywna, że można odwrócić miskę z jej
zawartością.Dodaję do tego serek mascarpone i miksuje
Składniki na lukier plastyczny:
- 800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Przygotowanie: Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody. Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem.Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi. Ja wykorzystałam niebieski barwnik. Przygotowanie kolorowego kokosu: Wiórki kokosowe wsypujemy do worka dodajemy barwnik i kilka kropel wody. Woreczek zamykamy i energicznie potrząsamy. Przygotowanie gałek ocznych: Oczy zrobiłam z rozpuszczonych cukierków pianek - rozpuszcza się je z łyżką wody i dodatkiem cukru pudru, w kąpieli wodnej, tak aby powstała gęsta masa. Uwaga na wodę, jeśli wleje się jej za dużo, całość się zepsuje! Potem do masy dodałam jeszcze cukru pudru, rozwałkowałam i "ulepiłam" oczy. Przygotowanie tortu: Przekrojony biszkopt nasączmy odrobiną ponczu < alkohol z wodą> smarujemy dżem, następnie nakładamy krem, kolejny biszkopt ponownie go nasączamy i smarujemy dżemem Następnie dodajemy krem i smarujemy boki tortu pozostałą ilością kremu. Nakładamy na biszkopt Masą cukrową. Delikatnie smarujemy tort wodą przez co robi się klejący. Posypujemy go niebieskim kokosem. Robimy nacięcie na uśmiech i wkładamy tam pieguski. Nakładamy oczy i gotowe;) | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Dałoby się zrobić to ciasto bez żelatyny? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńDałoby ;) ale potrzebujesz substancje żelującą np Agar.
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)