Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Żeberka w słodko-pikantnej bejcy.

0

Coś dla mięsożerców - wielbicieli żeberek. Ostatnio stałam się fanką połączeń słodko-pikantnych wspaniale się uzupełniają.

Składniki

  • 0,5 kg mięsnych żeberek bez kości
  • sól i pieprz świeżo mielony
Bejca:
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 2- 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki sosu sojowego Tao - Tao
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ostra!)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 goździki 
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać czosnek oraz resztę podanych wyżej składników, dusić całość aż lekko zgęstnieje. Przygotowaną bejcę dodać do żeberek, wymieszać. Umieścić wszystko w rękawie do pieczenia, spiąć końce i przełożyć pakunek na naczynie żaroodporne. Piec 45 min w temp. 190 stopni, po czym rozciąć rękaw i piec do zrumienienia w wyższej temperaturze ok. 15 min - ustawiłam piekarnik na 230 stopni i grillowanie z góry, w międzyczasie obróciłam żeberka by się zarumieniły z drugiej strony. Żeberka wyszły pyszne- miękkie i aromatyczne, słodko - pikantne. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz dowolną sałatką/ surówką z kapusty. 

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)