Spring Rolls z kurczakiem
Doskonała przystawka jak i zarówno danie główne. Gwarantuje, że zaskoczy domowników :) Dopiero się uczę więc nie wyszły mi takie jakbym chciała. Teraz wiem, że powinny być mniejsze:)
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 opakowanie papieru ryżowego
makaron z 1 zupki "chińskiej"
1 duża marchew
1/2 cukinii
pęczek szczypioru
sos sojowy
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa, sezam prażony
makaron z 1 zupki "chińskiej"
1 duża marchew
1/2 cukinii
pęczek szczypioru
sos sojowy
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa, sezam prażony
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy i siekamy drobno. Marynujemy w
wyciśnętym soku z cytryny, 2 łyżkach sosu sojowego, czosnku (szczypta
soli i pieprzu). Wkładamy na 30min do lodówki.
Makaron z zupki zalewamy wrzącą woda. Przykrywamy aż zmięknie. Startą
marchew oraz cukinię (cukienia ze skórką), posiekany szczypior mieszamy z
kurczakiem i makaronem.Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę cukru,
doprawiamy solą i pieprzem. Pojedynczy płatek papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w
letniej wodzie i kładziemy na desce żeby zmiękł. Łyżkę farszu nakładamy
na papier i zawijamy podobnie jak gołąbki.
Gotowe Spring Roll'sy układamy na blasze z papierem do
pieczenia. Smarujemy je lekko oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy ok
20-30min w uprzednio rozgrzanym piekarniku do 200stopni.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)