Placuszki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym.
Przyznaję się, że nie lubię tradycyjnych placków ziemniaczanymi, wydają mi się za tłuste i za ciężkie
dlatego szukałam dla nich alternatywy. Jako, że lubię nieco
ostrzejsze dania zależało mi także na tym, żeby placki same
w sobie nie były zbyt delikatne.
Składniki :
1 średnia cukinia,
pół czerwonej papryki,
1 duży ziemniak,
przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka
2 jajka,
mąka ( ilość zależy od ilości całego farszu…. ja dodaję tyle, żeby ciasto aż tak się nie kleiło),
Do przygotowania sosu :
4 dojrzałe pomidorki,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 średnia cebula,
1 papryczka chili bądź jeszcze ostrzejsza wersja np. Habanero,
świeże listki bazylii,
sól, pieprz, łyżeczka cukru.
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 średnia cebula,
1 papryczka chili bądź jeszcze ostrzejsza wersja np. Habanero,
świeże listki bazylii,
sól, pieprz, łyżeczka cukru.
Przygotowanie :
Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i ścieramy na tarce.
Startą cukinię przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy do momentu aż puści ona wodę ( a troszkę jej puści na pewno).
Po 10-15 minutach porządnie odciskamy cukinię i przekładamy ją do miski.
Do cukinii ścieramy ziemniaka i dorzucamy drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Dodajemy pieprzu, papryki do smaku oraz inne przyprawy, na które tylko mamy ochotę oraz jajko i mąkę.
Smażymy na rozgrzanej patelni w ilości 3-4 łyżek oliwy z obu stron na złoty kolor.
Pomidorowy sos pikantny :Startą cukinię przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy do momentu aż puści ona wodę ( a troszkę jej puści na pewno).
Po 10-15 minutach porządnie odciskamy cukinię i przekładamy ją do miski.
Do cukinii ścieramy ziemniaka i dorzucamy drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Dodajemy pieprzu, papryki do smaku oraz inne przyprawy, na które tylko mamy ochotę oraz jajko i mąkę.
Smażymy na rozgrzanej patelni w ilości 3-4 łyżek oliwy z obu stron na złoty kolor.
Parzymy pomidorki po czym obieramy je ze skórki, Cebulę obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy, po czym smażymy aż do zarumienia na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy,
Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone wcześniej pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz przyprawy : sól, pieprz, łyżeczkę cukru
Wszystko smażymy do uzyskania konsystencji sosu.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)