Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Placuszki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym.

0

Przyznaję się, że nie lubię tradycyjnych placków ziemniaczanymi, wydają mi się za tłuste i za ciężkie dlatego szukałam dla nich alternatywy. Jako, że lubię nieco ostrzejsze dania zależało mi także na tym, żeby placki same w sobie nie były zbyt delikatne.

Składniki : 
1 średnia cukinia,
pół czerwonej papryki,
1 duży ziemniak,
przyprawy : sól, pieprz, ostra papryka
2 jajka,
mąka ( ilość zależy od ilości całego farszu…. ja dodaję tyle, żeby ciasto aż tak się nie kleiło),

Do przygotowania sosu :
4 dojrzałe pomidorki,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 średnia cebula,
1 papryczka chili bądź jeszcze ostrzejsza wersja np. Habanero,
świeże listki bazylii,
sól, pieprz, łyżeczka cukru.

Przygotowanie :
Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i ścieramy na tarce.
Startą cukinię przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy do momentu aż puści ona wodę ( a troszkę jej puści na pewno).
Po 10-15 minutach porządnie odciskamy cukinię i przekładamy ją do miski.
Do cukinii ścieramy ziemniaka i dorzucamy drobno pokrojoną czerwoną paprykę.
Dodajemy pieprzu, papryki do smaku oraz inne przyprawy, na które tylko mamy ochotę oraz jajko i mąkę.
Smażymy na rozgrzanej patelni w ilości 3-4 łyżek oliwy z obu stron na złoty kolor.
 
Pomidorowy sos pikantny :
Parzymy pomidorki po czym obieramy je ze skórki, Cebulę obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy, po czym smażymy aż do zarumienia na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy,
Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone wcześniej pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na drobno papryczkę chili oraz przyprawy : sól, pieprz, łyżeczkę cukru
Wszystko smażymy do uzyskania konsystencji sosu.
 

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)