Muffiny z jabłkiem i czekoladą.
Cóż,
gdy w domu nie ma nic słodkiego, a marzy nam się coś do popołudniowej
kawy nic lepszego jak zrobić kilka muffinek z produktów które znajdziemy
w zasięgu ręki. A każda dobra gospodyni - bądź gospodarz:) Powinna\ powinien mieć parę podstawowych produktów w kuchni. Ja robiłam muffiny z jabłek i czekolady.
Kawałki czekolady dodały Nam upragnionej słodyczy, a owoce sprawiły że
babeczka była wilgotna.
Składniki: (na około 15-17 muffinek)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (ja miałam słodkie jabłka i dałam mniej cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
pół szklanki oleju
1 szklanka mleka
1,5 szklanki pokrojonych jabłek
100g pokrojonej czekolady (może być: mleczna, gorzka, biała)
Kruszonka:
Robiłam na oko więc ciężko mi określić:)
Wykonanie:
W
jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Do suchych
składników wlać mokre - wymieszać - do połączenia składników. Na koniec
dodać pokrojone jabłka i kawałki czekolady - wszystko mieszamy.
Następnie
papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką
Piec około 25-30 minut w temperaturze 190°C.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)