Sos z pieczonej papryki
Lubicie pieczone warzywa? Bo ja bardzo. Są idealne zarówno jako sos czy smarowidło do chleba. W towarzystwie mięsa lub bez. Idealna propozycja na obiad.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 1 mała główka czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Cebulę i czosnek również kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce, smarujemy odrobiną oliwy. Pieczemy ok 35 minut w 170 stopniach, aż papryka lekko ściemnieje. Gdy papryka ostygnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię dajemy pokrojoną upieczoną cebulę, czosnek i paprykę. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy ok 15 minut. Pod koniec blendujemy.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Bardzo lubię pieczoną paprykę jako podstawę zupy kremu, też smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńmam w domu kilka kilogramów papryki, chyba też się skuszę się na taki sos :)
OdpowiedzUsuńsos wygląda bardzo dobrze :) w wolnej chwili na pewno przygotuję taki, dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)