Soczyste kotlety mielone ze śmietaną
Cały sekret soczystości tych kotletów tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany. Aby mięso było soczyste M. Gessler w swoich programach mówi o dodaniu bulionu do mięsa. Spróbujcie tej wersji. Śmiało mogę powiedzieć, że przekonałam się do tradycyjnych mielonych. Kotleciki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką chociaż za dzieciaka to najlepiej smakował w bułce;)
Składniki:
- 0,5 kg mielonej łopatki
- 0,25 kg mielonej szynki
- 1cebula
- 1 bułka mamoczona w mleku
- 1jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- kminek mielony, sól, pieprz świeżo zmielony
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.Bułkę przekładamy do sitka i wyciskamy z mleka. Wszystkie składniki razem mieszamy i wrabiamy ręką. Formułujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
musza byc pyszne ! interesujacy przepis
OdpowiedzUsuńThank you that you share with us such interesting and tasty recipes. I like your site.
OdpowiedzUsuńbułke wciskamy z mleka ......Nie rozómiem o co chodzi
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)