Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Soczyste kotlety mielone ze śmietaną

3



Cały sekret soczystości tych kotletów tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany. Aby mięso było soczyste M. Gessler w swoich programach mówi o dodaniu bulionu do mięsa. Spróbujcie tej wersji. Śmiało mogę powiedzieć, że przekonałam się do tradycyjnych mielonych. Kotleciki podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką chociaż za dzieciaka to najlepiej smakował w bułce;)

Składniki:
  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • 0,25 kg  mielonej szynki
  • 1cebula
  • 1 bułka mamoczona w mleku
  • 1jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • kminek  mielony, sól, pieprz świeżo zmielony
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju.Bułkę przekładamy do sitka i wyciskamy z mleka. Wszystkie składniki razem mieszamy i wrabiamy ręką. Formułujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 

Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. musza byc pyszne ! interesujacy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you that you share with us such interesting and tasty recipes. I like your site.

    OdpowiedzUsuń
  3. bułke wciskamy z mleka ......Nie rozómiem o co chodzi

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)