Puchaty sernik, Sernik niezwykle lekki i puszysty.
Sernik - jak go nie lubić? Bardzo lubię puszyste serniki z doświadczenia wiem, że blacha z takim ciastem niezwykle szybko znika. Sernik podany z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych to całkowita rozpusta. Polecam sernik na domowe imprezy świetnie się sprawdzi.
W oczekiwaniu na prawdziwą zimę a może lato, polecam sernik ;))
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag masła
4,5 łyżki cukru
2 żółtka
Masa:
900g sera twarogowego białego
10 żółtek
4,5 łyżki cukru
2 żółtka
Masa:
900g sera twarogowego białego
10 żółtek
12 białek
400 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru
8 łyżek cukru pudru
100g roztopionego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru pudru
100g roztopionego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół
godziny. Następnie wykładamy na blachę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy 15 minut
w 200 stopniach.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem cały czas ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie wlewamy masło i dosypujemy obie mąki a na końcu mleko i śmietankę. Białka ubijamy z cukrem, następnie
delikatnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach,
otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30
minut w 180 stopniach, następnie wyciągamy ciasto na 15 minut z piekarnika i ponownie pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
rzeczywiśce puchaty! musiał być bardzo aksamitny ;)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puszyste serniki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro będę jadła na przerwie ; )
OdpowiedzUsuńSernik dobry na wszystko :) Twój wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)