Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Puchaty sernik, Sernik niezwykle lekki i puszysty.

5

Sernik - jak go nie lubić? Bardzo lubię puszyste serniki z doświadczenia wiem, że blacha z takim ciastem niezwykle szybko znika. Sernik podany z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych to całkowita rozpusta.  Polecam sernik na domowe imprezy świetnie się sprawdzi. 

W oczekiwaniu na prawdziwą zimę a może lato, polecam sernik ;))

Składniki:

Ciasto: 
1,5 szklanki mąki 
15 dag masła
4,5 łyżki cukru  
2 żółtka

Masa:
900g sera twarogowego białego 
10 żółtek 
12 białek
400 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru
8 łyżek cukru pudru
100g roztopionego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:

Masło siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie wykładamy na blachę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem cały czas ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie wlewamy masło i dosypujemy obie mąki a na końcu mleko i śmietankę. Białka ubijamy z cukrem, następnie delikatnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie wyciągamy ciasto na 15 minut z piekarnika i ponownie pieczemy 15 minut w 180 stopniach.  Ostudzone ciasto polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.



Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. rzeczywiśce puchaty! musiał być bardzo aksamitny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie puszyste serniki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co jutro będę jadła na przerwie ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik dobry na wszystko :) Twój wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)