Schab w sosie z suszonych grzybów.
Czy wy też nie przepadacie za schabem? Ja nigdy nie pałałam do niego uczuciem. Za to mój mąż bardzo, dlatego musiałam poczynić kroki by chociaż trochę go polubić. A więc to jest pomysł typu " By nie jadek zjadł obiadek". Uwielbiam grzyby, a tym daniu to one grają dla mnie pierwsze skrzypce;)
Schab możecie podawać z ziemniakami. Spójrzcie jak wygląda - ktoś się skusi?:)
Składniki:
5 kotletów ze schabuponad 1 szklankę suszonych grzybów1 duża cebula
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka mąki
niewielka ilość zimnej wody przyprawy: sól, pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
Przygotowanie:
Schab doprawiamy solą , pieprzem następnie smażymy razem z pokrojoną w piórka cebulą. Następnie dodajemy pokruszone grzyby. Gdy mięso się już usmaży, zdejmujemy je z ognia, pozostałe grzyby zalewamy ponad szklanką wody, dodajemy przyprawy, oraz dusimy do miękkości ok 45 minut.
Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody, zagotowujemy , wrzucamy mięso i dusimy jeszcze przez chwilę.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwspaniały i aromatyczny sposób na schab :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)