Schab pieczony.
Od godziny to cudo mam w piekarniku.. Pachnie niesamowicie - zdecydowanie mój żołądek domaga się kawałka i to już;) Wiele osób mówi mi , że nie potrafi zrobić schabu by był dobry, narzekają że jest za suchy. Uważają, że trzeba nietypowych zdolności by zrobić go dobrze.... A moim zdaniem to bzdura:) Wystarczy Nam rękaw do pieczenia, brytfanka oraz odrobina chęci! Ja schab zostawiłam na dobę w lodówce aby przeszedł przyprawami;)
Składniki:
- Schab bez kości ( u mnie ok 60 dag)
- kilka ząbków czosnku
- papryka czerwona
- przyprawy : pieprz, sól, majeranek, zioła.
- cebula
- odrobina musztardy
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Myjemy schab i nacieramy go solą i pieprzem.
Pamiętajcie, że lepiej dać więcej pieprzu niż soli. A więc nie przesadzajcie i delikatnie rozprowadźcie sól na schabie- idealnie nadaje się do tego ręka;)! Można dodać od razu inne ulubione przyprawy jak majeranek i inne zioła;)
W schabie nożem robimy kieszonki. W przygotowane kieszonki
wkładamy ząbki czosnku i jak kto woli paprykę pokrojoną w piórka. Ucinamy potrzebną ilość rękawa do pieczenia. Zamykamy rękaw do pieczenia z jednej
strony. Wsadzamy do środka schab. Jeśli chcemy, możemy dodać na wierzch cebulę lub pieczarki. Zamykamy rękaw z drugiej strony i
całość na przynajmniej 2 godziny umieszczamy w lodówce by zapachy
przypraw mogły przeniknąć potrawę ja osobiście pozwoliłam mięsu odpocząć aż dobę;).
Wyciągamy schab z lodówki i po 10
minutach umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 1,5 godzinie schab jest gotowy ( długość pieczenia jest zależna od wielkości schabu)
Porada:
Najlepiej na 10 minut
przed końcem pieczenia rozciąć rękaw foliowy i włączyć
termoobieg. Jeśli go posiadacie;) Dzięki temu schab będzie miał złocistą,
chrupiącą skórkę.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)