Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Nutellowiec - intensywne ciasto czekoladowe.

3

Czasami są takie chwilę, że masz ochotę na coś niesamowicie nie zdrowego kalorycznego oczywiście na dodatek z dużą ilością czekolady. Coś co pozwoli Ci się na chwilę oderwać i nie myśleć. 
Takie jest to ciasto pozwala się oderwać od ziemskich  spraw i pozwala wzbić się na wyżyny kulinarnych uniesień. Nie mogę powiedzieć, że jest nie zdrowe, bo tak koniec końców to nie dałam do niego ani łyżeczki cukru, mąki też nie. Dodanie natomiast 400g nutelli to nic takiego prawda? Odrobina słodkości nie zaszkodzi.

Ciasto:
  • 6 dużych jajek
  • 120 g miękkiego masła
  • 400 g nutelli
  • 100 g  zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego rumu
Polewa:
  •  100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g orzechów laskowych
  • ok 100g kremówki
  • 1 łyżka ciemnego rumu
Przygotowanie:
 
Białka ubijamy w misce na puszystą pianę. Masło ucieramy z nutellą, aż będzie puszyste.  Czekoladę  roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Dodajemy pozostałe składniki do kremu czekoladowego czyli: rum, żółtka, zmielone orzechy, czekoladę. Mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40 minut.

Polewa: 
 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i rumem. Orzechy najlepiej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku.  Gotową polewę wylewamy na ciasto i układamy na niej orzechy.
 
 



Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)