Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą.
Krótko i na temat. Tak smakuje słodka jesień.
Składniki:
100 g masła.
150 g mąki,
85 g mielonych mielonych orzechów laskowych,
90 g cukru brązowego,
Nadzienie:
50 g czekolady mlecznej,
4 duże jabłka,
2 łyżki masła,
4 łyżki cukru brązowego,
łyżeczka mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto
Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24cm.
Odstawiamy w chłodne
miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200
stopni C. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczony
spód posypujemy kawałkami czekolady, czekamy aż się rozpuści , po czym
rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta.
Jabłka kroimy w plasterki. Smażymy na maśle na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy nadzienie na upieczony spód tarty, posypujemy startą czekoladą.
Jabłka kroimy w plasterki. Smażymy na maśle na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy nadzienie na upieczony spód tarty, posypujemy startą czekoladą.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Prawdziwie jesienne smaki...
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)