Potrawka z kurczaka z almette.
Pogoda dziś nie rozpieszcza, dlatego warto umilić sobie dzień dobrym żarciem. Dziś postanowiłam zrobić potrawkę z kurczaka. Dużo osób mówi, że kurczak nie jest dobrym mięsem. Fakt nie jest dobry jeżeli nie jest kupowany z dobrego źródła, dlatego że jest faszerowany zazwyczaj antybiotykami i innymi świństwami -byle tylko szybko urósł. Uwielbiam mięso z drobiu, nie rozumiem osób, które uważa je za suche. Owszem jest suche jak się je nie umiejętnie przygotuje. Szczerze polecam wszystkim drobiowym niejadkom taką o to potrawkę.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
250g pieczarek
papryka czerwona
duża cebula
4 łyżki kukurydzy
250 ml śmietanki 18 %
duża łyżka ziołowego almette
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Filety myjemy, kroimy w kostkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki obieramy kroimy w plastry i smażymy na oliwie. Na osobnej patelni szklimy cebulę. Jak będzie gotowa odkładamy ją do innej miski. Na patelni po cebuli smażymy kurczaka. Paprykę kroimy w plastry i razem z pieczarkami i cebulą dodajemy do kurczaka. Śmietankę rozrabiamy z almette możemy doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem Gotowy sos wlewamy do mięsa i całość gotujemy przez ok 10-15 minut. Podajemy z ziemniakami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Uwielbiam potrawkę! :DŚ wietny pomysł na uzycie almette. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)