Bułeczki śniadaniowe .
Jakiś czas temu postanowiłam, że spróbuję sama wypiekać pieczywo. Dziś moja pierwsza próba. Postanowiłam zrobić sama bułeczki śniadaniowe, wybrałam do nich mąkę pełnoziarnistą. Przez to są odrobinę zdrowsze;) Wypiek domowego pieczywa wcale nie jest taki trudny ale niestety czasochłonny, gwarantuje Wam, że warto poświęcić każdą minutę w kuchni aby zrobić domowe pieczywo.
Składniki:
na rozczyn:
10g drożdży
200ml letniej wody
ok. 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
składniki na drugi krok:
25g roztopionego masła o temp pokojowej
5g soli
10g cukru
200g mąki pszennej pełnoziastniej
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn, drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z mąką. Pozostawiamy rozczyn na 30 minut w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki z kroku drugiego mieszamy z rozczynem i zagniatamy ciasto. Całość pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6-7 części lub w zależności od wielkości preferowanych bułek. Z każdej części formułujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w mące. Bułeczki wykładamy na natłuszczoną blachę do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w temp 190 stopni przez ok 20-25 minut.
Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńporanek z domowym pieczywem to zdecydowanie poranek idealny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne buły! Nie ma jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki, jejku, zazdroszczę bardzo tego smaku i zapachu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim za miłe słowa;)
OdpowiedzUsuńNo niestety, domowe pieczenie jest czasochłonne, ale warto czekać! :)
OdpowiedzUsuńcudne! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)